Bitsum Community Forum

International Support => Polski obszar wsparcia Bitsum LLC => Topic started by: neon on June 25, 2013, 01:13:36 AM

Title: Polityka prywatności Process Lasso
Post by: neon on June 25, 2013, 01:13:36 AM
A co z polityką prywatności samej aplikacji? Jakie dane zbiera Process Lasso i w jaki sposób są wykorzystywane?
Title: Re: Polityka prywatności Process Lasso
Post by: hanemach_gt on June 25, 2013, 09:09:25 AM
A co z polityką prywatności samej aplikacji? Jakie dane zbiera Process Lasso i w jaki sposób są wykorzystywane?

Aby bezpośrednio udzielić odpowiedzi na stawione pytania: Process Lasso nie zbiera żadnych danych. Jedynym przypadkiem przesyłania poufnych informacji jest proces aktywacji online, który zachodzi pod kontrolą użytkownika, tzn. nieautomatycznie. Do aktywacji wymagane jest minimum informacji potrzebnych do uznania licencji za prawidłową lub nie: imię lub adres e-mail oraz kod aktywacyjny. Program nie gromadzi ani nie wysyła żadnych statystyk.

Process Lasso, w przypadku wystąpienia błędu, tworzy mały zrzut pamięci własnego obszaru, który użytkownik może wysłać firmie Bitsum. Pomaga to w odnajdowaniu i rozwiązywaniu problemów. Taki zrzut nie jest wysyłany ani automatycznie, ani nie może zostać wysłany za pomocą Process Lasso - użytkownik musi samemu świadomie wysłać plik, jeśli chce, aby problem został potencjalnie szybciej rozwiązany (oczywiście, zgłaszanie błędu i wysyłanie tego zrzutu nie jest obowiązkowe). Zrzut może zawierać nazwy procesów i niektóre nazwy ścieżek. Są to dane, które niewiele "mówią" i nie w tym celu wprowadzono możliwość tworzenia takich zrzutów. Tworzone zrzuty nie są szyfrowane ani zaciemniane. Ich domyślna lokalizacja to %APPDATA%\ProcessLasso.
Title: Re: Polityka prywatności Process Lasso
Post by: Jeremy Collake on June 25, 2013, 03:32:40 PM
First - wow, Google Translate sure did a good job for this thread! It's perhaps the best automated translation I've seen.

Yes, hanebach_gt is correct. There's no data collection, no sending of anything to Bitsum. The activation process only sends the activation code, username, and version info. The update process only checks the latest version against the installed version. The activated (or not) status is sent during the update process, as a simple boolean (true or false).

The web server of course has logs and such, like all other web servers on the internet. We don't do anything with this information, other than compose statistics about traffic and such.

The user accounts we have are not revealed to anyone else, ever. This seems like it'd be obvious, but of course big corporations usually exploit their user information :o.

I dare to guess that Bitsum operates better, or as good as, 99.9% of companies when it comes to privacy. It's hard to imagine doing any better!

The official privacy policy is here: http://bitsum.com/about/#privacy