Author Topic: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)  (Read 79511 times)

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« on: March 04, 2015, 08:25:05 PM »
Hey Jeremy,

    How's version 8 coming along bud?
« Last Edit: March 12, 2015, 01:59:12 PM by Jeremy Collake »
Chris

Offline BenYeeHua

  • Member#
  • *****
  • Posts: 2232
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #1 on: March 05, 2015, 04:47:42 AM »
There is always the same answer for software, when it is done. ;)

PS:I am very sure I am not talking about Rockstar. ;D

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #2 on: March 05, 2015, 04:50:02 AM »
LOL!  ;D
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #3 on: March 06, 2015, 08:55:00 AM »
It's coming along quite well.

A developer chooses one of two paths.

One path leads to him later running around like a chicken with his head cut off.

The other path (proper planning and design) leads to a smooth release.

It's underway, and while I suspended betas this last month for reasons described at https://bitsum.wordpress.com , certainly don't expect anything BUT  Process Lasso 8.0 to come. Sure as the sun sets. Or judge from history, where I always meet my mark. This is my life, and if 8.0 doesn't release, that must mean I'm dead.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline BenYeeHua

  • Member#
  • *****
  • Posts: 2232
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #4 on: March 06, 2015, 09:13:12 AM »
But, you can just jump over 8.0 and release 9.0. ;D

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #5 on: March 06, 2015, 09:21:58 AM »
No no no, you have to skip version 9.0 and go straight to version 10 lol !...Microsoft does it, why cant you.  ;D
Chris

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #6 on: March 06, 2015, 09:26:15 AM »
I was reading your word press...sounds like you have been really busy. Thank you for your hard work, and I will continue to support you any way I can.
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #7 on: March 06, 2015, 09:34:51 AM »
Thanks guys!

Yea, marketing version numbers mean very little. They are more psych than anything.

I actually appreciate you holding me accountable, but you'll see soon ;). It may take a few more weeks to roll EVERYTHING out, but there's a lot to roll out.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #8 on: March 06, 2015, 10:24:13 AM »
Also, I must admit, it's nice to have any *critical* bugs to have to back-port, or rush a new release out for. That says a lot.

You guys just got spoiled by daily beta updates ;)
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #9 on: March 06, 2015, 10:56:24 AM »
Us spoiled by you..never  :o.
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #10 on: March 06, 2015, 11:06:34 AM »
7.9.3.3 beta is building now, btw. Enabling SmartTrim exclusions. Just so everyone knows the ball is rolling.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline BenYeeHua

  • Member#
  • *****
  • Posts: 2232
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #11 on: March 06, 2015, 11:52:02 AM »
And it will kill us! ;D

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1790
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #12 on: March 06, 2015, 12:12:39 PM »
Here is the back-story:

https://bitsum.wordpress.com/2015/03/06/process-lasso-v8-public-beta-continues/

As much as I can tell of it anyway. I hate being under restrictions.
I guess you know this, but "smarttrim exclusions . the option under smartrim settings>configuring excluding processes doen't seem active but I do see option for right click on process .
Last, I have smartrim set to default >"let smartrim decide when to act" but this option never seems to trim anything ,if I do manual trim it does trim .
I know I have mentioned this before, but just refreshing feedback, since ita been a while .

Edit: this is on latest beta today 7.9.3.3 beta .
Bitsum QA Engineer

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #13 on: March 06, 2015, 12:15:08 PM »
Yes, I know. I will make quick work of those items.

I did want to leave anyone waiting :).

Thanks
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #14 on: March 06, 2015, 08:19:49 PM »
I corrected the change log, those 'TODO' statements left.

https://bitsum.com/changelog/pl/changes.htm#latest

I would guess the full exclusions dialog will come next build or so, then ancillary capabilities.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #15 on: March 06, 2015, 10:17:59 PM »
You guys didn't really think Bitsum would just leave you hanging, did you?

Even if I got hit by a bus, I have set up contingency plans.

Version 8 will come about mid March. A couple weeks later than I hoped, but not bad.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #16 on: March 06, 2015, 10:23:10 PM »
We'll lets not talk about buses quite just yet  lol! :)
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #17 on: March 06, 2015, 10:24:32 PM »
yet!? You guys taking out life insurance policies on me?

I'm only in my mid 30s, so plenty of career left, God willing.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #18 on: March 06, 2015, 10:29:00 PM »
LOL! Take care man and take your time with version 8. I am trying myself to get the word out about Process Lasso.


Chris
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #19 on: March 06, 2015, 10:47:25 PM »
:)

I am finishing the SmartTrim exclusions dialog now. So, it'll be in the next beta build.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #20 on: March 06, 2015, 11:41:21 PM »
Done. 7.9.3.5 beta.

Still need to add a 'Clear' button, it's part of some generalized code, hence wasn't a quickie.

Like I said, it'll roll fast from here on out.

Thank you all for your support. You make this possible in this most real way there is.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #21 on: March 07, 2015, 12:11:48 AM »
Is it Chooe or Choose, I just can't tell...lol
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #22 on: March 07, 2015, 12:19:43 AM »
LOL, my eyes are going out (literally). Thanks.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #23 on: March 07, 2015, 01:24:25 AM »
Hey Jeremy,
   There is another little bug in the latest beta. I have the process icons showing on both my laptop and desktop. When I updated to the beta, it still show the icons but option for it was unchecked. I checked it, then unchecked it and they are still there.
Chris

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #24 on: March 07, 2015, 01:29:30 AM »
A reboot will not fix it.  ;)
Chris

Offline BenYeeHua

  • Member#
  • *****
  • Posts: 2232
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #25 on: March 07, 2015, 05:29:23 AM »
Yup, this is a known bug, after the default config was changed to show the icon. ;)

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1790
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #26 on: March 07, 2015, 08:15:56 AM »
Done. 7.9.3.5 beta.

Still need to add a 'Clear' button, it's part of some generalized code, hence wasn't a quickie.

Like I said, it'll roll fast from here on out.

Thank you all for your support. You make this possible in this most real way there is.
Confirmed , last 2 issues with smartrim are fixed now .
It did a auto trim and did trim (FF) w/o issue .
Bitsum QA Engineer

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #27 on: March 07, 2015, 08:58:55 AM »
Yup, this is a known bug, after the default config was changed to show the icon. ;)

Okay..known bug got it.
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #28 on: March 11, 2015, 03:19:28 PM »
I'm still working on this a bit, but the plan is to have a little button to show/hide icons to the left of the upper tabs. When it's pressed (remains depressed type), it shows icons.

Why? Third-party shell extensions crash within my code and it's hard to tell a user 'Oh, that's not my fault, that's some malware ;p'.

This way, users who want icons have an easy and clear way to show them. And if it's a problem, users clearly see where the problem lies (though not clearly that it's not /w Lasso).
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline BenYeeHua

  • Member#
  • *****
  • Posts: 2232
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #29 on: March 12, 2015, 06:53:27 AM »
Yup, the hardest thing is to explain to people that don't understand... :P

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #30 on: March 12, 2015, 12:23:22 PM »
It's actually also an asset.

Once you have thoroughly enough learned a subject, you can then move on to the best way to express that subject to the laymen. When you master that, then you are truly a guru ;)
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #31 on: March 12, 2015, 12:26:36 PM »
Thanks, I may have caught that in review, but I will be sure it's fixed now ;)
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1790
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #32 on: March 12, 2015, 12:40:20 PM »
Are all of these functions working ?

[MemoryManagement]
SmartTrimIsEnabled=true
SmartTrimAutoSchedule=true
SmartTrimAutoMinimumRAMLoad=75
TrimAllProcessesAtThisIntervalInMs=0

The smarttrimautominiumram one doesn't see to be working , judging from results 25 to 75%

Will you have a schedule time value for Auto smart trim ,instead of fixed 15min ?
Bitsum QA Engineer

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #33 on: March 12, 2015, 12:47:44 PM »
Will you have a schedule time value for Auto smart trim ,instead of fixed 15min ?

I can add a setting. Probably won't expose it in the UI though, unless there is a reason. Trying to reduce clutter, etc..
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8
« Reply #34 on: March 12, 2015, 01:58:06 PM »
Are all of these functions working ?

[MemoryManagement]
SmartTrimIsEnabled=true
SmartTrimAutoSchedule=true
SmartTrimAutoMinimumRAMLoad=75
TrimAllProcessesAtThisIntervalInMs=0

The smarttrimautominiumram one doesn't see to be working , judging from results 25 to 75%

Will you have a schedule time value for Auto smart trim ,instead of fixed 15min ?

The UI is malfunctioning in the last beta if you select 65% (no checkbox there). That is the only error known. I was hastened to issue another beta, and this was in progress. Still deciding how I want to expose it all in the UI.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #35 on: March 12, 2015, 02:04:25 PM »
On the icon issue ---

The 'Show process icons' setting has been moved out of the INI and into the registry.

As I finish work on it, I'll make sure it's 100%, and that any prior selection is migrated.

This may cause a temporary disparity in settings for some *beta* users (the risk you take). Final->Final upgrade paths I always ensure are good, but not final->beta->beta->final .. You get the drift.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1790
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #36 on: March 12, 2015, 03:09:51 PM »
The UI is malfunctioning in the last beta if you select 65% (no checkbox there). That is the only error known. I was hastened to issue another beta, and this was in progress. Still deciding how I want to expose it all in the UI.
Yes, the 65% checkbox is not showing , but I was manually setting 25 and 75% in ini file .

Just to make sure I understand .
With 25% smarttrim should trim if system memory usage is 26%> and 75% ,means only after 75% of system memory is in use ?

Just trying to make sure I understand what is is suppose to do .
Bitsum QA Engineer

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8
« Reply #37 on: March 12, 2015, 03:11:43 PM »
Yes, the 65% checkbox is not showing , but I was manually setting 25 and 75% in ini file .

Just to make sure I understand .
With 25% smarttrim should trim if system memory usage is 26%> and 75% ,means only after 75% of system memory is in use ?

Just trying to make sure I understand what is is suppose to do .

New beta out now 7.9.5.9b. Should be showing now. At least it is on mine.
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #38 on: March 12, 2015, 03:14:22 PM »
Below a RAM Load of X percent (SmartTrimAutoMinimumRAMLoad), SmartTrim will never take any action. It presumes no action is necessary.

65% was oddly inserted because I didn't like 50 or 75 as a default. Like I said, I'm still working on the presentation.

Functionally, it should work fine.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #39 on: March 12, 2015, 03:16:15 PM »
Jeremy, do you need me to run a couple of system stress testers to check things out a little more? Or is this not much of a concern any more?
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #40 on: March 12, 2015, 04:07:12 PM »
Everything is always a concern for me ;).

But the answer is that I've not done my final review of this code, so it's either too early to go bug hunting, or just the right time --- depending on how much of your own time you want to expend.

Thanks!
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1790
  • Gender: Male
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #41 on: March 12, 2015, 04:22:52 PM »
Below a RAM Load of X percent (SmartTrimAutoMinimumRAMLoad), SmartTrim will never take any action. It presumes no action is necessary.

65% was oddly inserted because I didn't like 50 or 75 as a default. Like I said, I'm still working on the presentation.

Functionally, it should work fine.
Ok, I have smarttrim set to "let smartrim decide when to trim" and I had 50% setting but my load was only 25-30% and it did do a trim .

I have it at 75% now , so for sure it should not trim anything, if i understand right . (this % threshold is made to work with smarttrim ) .

Edit: I am on 7.9.5.9 beta

Edit2 I am still seeing trimming done with 75% setting but my ram load is 25-30%.
here what ini looks like

SmartTrimIsEnabled=true
SmartTrimAutoSchedule=true
SmartTrimAutoMinimumRAMLoad=75
TrimAllProcessesAtThisIntervalInMs=0

So I don't think its using the % values yet .
Bitsum QA Engineer

Offline BenYeeHua

  • Member#
  • *****
  • Posts: 2232
  • Gender: Male
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #42 on: March 12, 2015, 04:42:32 PM »
On the icon issue ---

The 'Show process icons' setting has been moved out of the INI and into the registry.

As I finish work on it, I'll make sure it's 100%, and that any prior selection is migrated.

This may cause a temporary disparity in settings for some *beta* users (the risk you take). Final->Final upgrade paths I always ensure are good, but not final->beta->beta->final .. You get the drift.
So you means that, if we want to avoid this issues, then just final->beta->beta->beta... ;D

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #43 on: March 12, 2015, 05:04:24 PM »
Yes, exactly not ;p
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #44 on: March 13, 2015, 09:03:38 PM »
I have smart trim set to it's own decision with a 25% limit. Does smart trim not work with no limit set? When I have no limit set It does not run.  Jeeze...beta's.... can't live with them, can't live with out them  ;D.
Chris

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #45 on: March 13, 2015, 09:55:34 PM »
With no limit set, then it isn't inhibited by your 25% minimum. So, should have worked, and I will check it. Thanks!
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline chris635

  • Member++
  • ****
  • Posts: 270
  • Gender: Male
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #46 on: March 13, 2015, 10:06:22 PM »
It's finicky, sometimes it will work and when I reboot it wont work. I have been trying last 6 hrs but to no avail.
Chris

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1790
  • Gender: Male
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #47 on: March 13, 2015, 10:27:35 PM »
getting odd behavior with game mode getting toggled when playing a game (BF4) .
I see in log game mode is on, off , on, off etc , power profile is also geting back and forth since game mode is .
It is changing within a min time . I see smarttrim trimming BF4 too .
Bitsum QA Engineer

Offline Jeremy Collake

  • Administrator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 5414
  • Gender: Male
  • The Lasso
    • Bitsum
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #48 on: March 13, 2015, 11:11:37 PM »
The 'skip if game' I just added.

Other sporadic behavior, not sure about, but similar tidbits I'm tying up, I would imagine.
Software Engineer. Bitsum LLC.

Offline edkiefer

  • Volunteer User Moderator
  • Member#
  • *****
  • Posts: 1790
  • Gender: Male
Re: Version 8 Beta Progress (v7.9 beta)
« Reply #49 on: March 13, 2015, 11:14:20 PM »
ok, I turned smarttrim off during game, and not seeing the on, off with game mode now .
will need more time though to be sure .
Bitsum QA Engineer